DİYANET'İN HAZIRLATTIĞI TEFSİR KİTABINA DEKAN HOCAMIZDAN ÖNEMLİ KATKI

21 Eylül 2021

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlatılan üçüncü tefsir kitabı olma özelliğini taşıyan ve Dekan Hocamız Prof. Dr. Bilal Gökkır’ın da editörleri arasında yer aldığı Hayat Rehberi Kur’an: Konulu Tefsir adlı eser, altı yıllık uzun ve titiz bir çalışma ardından kisve-i tab'a büründü.

Eser, Türkiye Diyanet Vakfı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantı ile Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş tarafından kamuoyuna tanıtıldı. Erbaş, “Kur’an-ı Kerim’in farklı bir yöntem, sade bir üslup, güncel bir lisan ve yeni bir yaklaşımla yorumlandığı Hayat Rehberi Kur’an: Konulu Tefsir isimli tefsir çalışmamızı, milletimizle buluşturmanın heyecan ve sevincini yaşıyoruz.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2015 yılında başlatılan ve İslam’ın ana kaynağı Kur’an’ın tematik tasnifini esas alarak geliştirilen “Konulu Tefsir” projesi tamamlandı. Yürütme Kurulu Üyelerinin kavramsal tasarım, teorik modelleme ve içerik modüllerini hazırlamasıyla başlayan projenin Yürütme ve Editörler Kurulu Üyeleri arasında, Dekan Hocamız Prof. Dr. Bilal Gökkır da yer aldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından, 2015 yılının Haziran ayında kapsamlı ön çalışmalar, yoğun istişareler ve geniş müzakerelerin ardından başlatılan proje kapsamında hazırlanan tefsir kitabı projesinde; 14 editör, 6 araştırmacı, 65 üniversiteden 127 yazar ve 19 redaktör görev yaptı. 5 cilt halinde yayımlanan tefsir eserini ayrıcalıklı kılan en önemli özelliği, bir konuyla ilgili bütün ayetlerin bir araya getirilerek, Kur’an bütünlüğü içerisinde güncel bir dil ve üslupla yorumlanması oldu. Eser, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’ın Hak Dini Kur’an Dili ve bir komisyon tarafından hazırlanan Kur’an Yolu tefsirlerinden sonra, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yazdırılan üçüncü tefsir eseri olma niteliğini taşıyor.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş tarafından, projenin yürütme ve editörler kurulu üyeleri arasında yer alan BAİBÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Gökkır ve diğer editörlere tefsir eserine yaptığı katkılardan dolayı teşekkür plaketi takdim edildi.